zondag 12 april 2015

Amerikaanse managers zijn te duur

Wat is Ha-Joon daar aan het witwassen?
Dit is een lamme vertaling van "US managers are overpriced", een hoofdstukje ("thing") uit 23 things they don't tell you about capitalism, een heel fijn boek van Ha-Joon Chang uit Cambridge, UK.

Chang (of zou dat zijn voornaam zijn?) neemt 23 borrelpraatjes van kapitalisten door en maakt er gehakt van. Dat klinkt trouwens raar, gehakt maken van borrelpraat, zeker als er bitterballen bij geserveerd worden.

Het gaat trouwens niet om borrelpraat, het gaat om opvattingen van conservatieve, academisch geschoolde economen, aangevuld met Bill Clinton en Tony Blair. En Clinton gaat bij veel mensen nog door voor een progressieve heilige, Blair is door de herhaalde mededeling van Joris Luijendijk dat hij 2,5 miljoen per jaar krijgt van JP Morgan (probeer maar eens te verzinnen waarvoor) nu wel door de mand gevallen.

Maar goed, Ha-Joon betoogt dus dat Amerikaanse managers duur zijn in vergelijking met managers in andere landen, duur zijn in vergelijking met managers van succesvollere bedrijven en duur zijn in vergelijking met hun voorgangers in de VS die het in de jaren zestig en zeventig veel beter deden.

Kennelijk hebben managers dus de politieke, economische en misschien zelfs wel morele (wat voor moraal?) om hun eigen salaris te bepalen. Rationeel is het niet te verklaren, want dan zouden ze geld in moeten leveren als ze de boel verklootten. Maar nee, dan krijg je een gouden handdruk.

Wat ik nou raar vind, is dat het zelfs Dijsselbloem niet gelukt is om daar wat aan te doen bij Amrobank. Ik heb even opgezocht wie daar commissaris zijn en het zijn allemaal old boys/old girls. Hebben ze bij Financiën nou niet kunnen bedenken dat dat niet de ideale vertegenwoordigers van de enige en grootaandeelhouder zijn? Had er nou niet minstens een vakbondsbestuurder (en dan niet Wim Kok) in kunnen zitten?

De ABNAMRO is voor 25 miljard gered en nu hoogstens 15 miljard waard. Wat voor salaris zijn die managers waard?

Ik las ook dat de beursgang 400 miljoen kost. Hoezo? Lijkt me erg veel geld om te betalen aan het slag mensen dat op de eerste rang zat toen de financiële crisis werd veroorzaakt.

Bij Financiën hebben ze in ieder geval weinig geleerd van de crisis.


Geen opmerkingen: