zaterdag 29 december 2007
Gitaarmuziek (voor de liefhebber)
Omdat ik me probeer te bekwamen in het gitaristenvak, en dan met name in het soleren, denk ik daar soms een tijdje over na. Zo'n hardloopuurtje is daar goed voor, ook al blert de iPod de hele tijd in mijn oren. Ik was vanmorgen een nummertje van Pearl Jam (geen idee wat ik me daarbij voor moet stellen) aan het luisteren en ergerde me aan de solo. Drie keer wat gefriemel dat met dezelfde noot begon en eindigde met wat ruis ertussen en in het begin van het nummer een duetje dat iedereen kan bedenken die zijn eerste gitaar net uit het cellofaan heeft gehaald en de gebruiksaanwijzing heeft doorgebladerd. En verder nog een paar motiefjes waar Jan Tuijp, wie kent hem niet, zich niet voor zou schamen. Er blijft meer een ding over: de stem van Eddie Veddie (Vedder)! Je hebt geen tenor nodig om zanger te zijn, met zo'n ronkende bariton. Geweldig, zodra ik zangles heb ga ik vragen of ik dat ook mag leren.
Maar we zouden het over gitaarsolo's hebben. De wijsheid die ik al rennend heb vergaard is de volgende: er zijn twee soorten en twee modi. De soorten zijn: zelf een liedje maken of krullen draaien. Zelf een liedje maken is wat Pat Metheny bijvoorbeeld meestal doet. Op een rij akkoordjes een mooi melodietje leggen dat netjes past, in de goeie toonaard wordt gespeeld en prettig luistert. Krullen draaien is de stiltes in een nummer vullen met wat nootjes en accentjes. Het wordt geen muziek die op zichzelf kan staan, maar het vult. De solo van die enge man met die hoge hoed in November Rain van Guns 'n Roses bestaat uit één motiefje dat hij een paar keer herhaalt en waar hij dan telkens de mooiste krullen tussen draait. Het begint bij mijn illegale MP3'tje na 7 minuut 9 seconden.
En dan had je nog de modi. Eigenlijk is er maar één: de ik-heb-de-langste-modus. Solerende gitaristen hebben namelijk een onbedwingbare neiging om te laten zien dat ze heel goed (en daarmee heel stoer) zijn. Goed wil zeggen: snel en hoog, en hoog is vooral goed als je de snaren flink omhoog duwt. Ze hebben meer eelt op hun vingertoppen dan de smid vroeger. Die modus kan aan en uit, het is dus meer een parameter, maar dit terzijde. Bij het krullenwerk staat hij bijna altijd aan, anders is het eigenlijk geen krulwerk, bij een liedjes-solo kan hij aan en uit.
Een gitarist die niet weet waar hij mee bezig is zet hem meestal meteen aan en dan krijg je een brij aan geluid. Het klinkt knap, maar het doet weinig met de luisteraar. Voor de gitarist is het wel overzichtelijk, want je laat je vingers gewoon het werk doen en meestal komen de loopjes die je al honderden keren geoefend hebt er wel uit. Tenzij je iets lastigs speelt met veel wisselingen, dan ga je voor schut.
Als je niet gelijk alles uit de kast wilt halen en deze modus/parameter nog even op nul laat staan, heb je het een stuk moeilijker. Eigenlijk moet je dan al een idee hebben van wat je gaat spelen en moet je hopen dat je vingers dat kunnen volgen. Als het lukt wordt het mooi, want dan maak je ineens muziek, als het niet lukt moet je wachten op je nog een keer een solo mag spelen. Als je die gok niet wilt nemen, speel je gewoon de melodielijn met links en rechts een krulletje, maar dat is eigenlijk valsspelen. Je doet er niemand kwaad mee, maar je maakt er ook iemand blij mee.
Het allerallermooiste is natuurlijk een liedjes-solo met de wie-de-langste-heeft-parameter aan en uit. Uit als je een mooie frase speelt, aan als je een mooie krul wil draaien ter opvulling of bij wijze van komma voor je weer verder gaat met je volgende mooie frase.
Zal ik hier eens een boek over schrijven met een voorbeeld-CD erbij?
vrijdag 21 december 2007
Ik wil er niks over horen:
Dat Kerstmis helemaal geen feest is. Dat je je familie helemaal niet aardig vindt of dat je er in ieder geval geen gesprek meer mee kunt voeren zonder ruzie te krijgen, of de zenuwen (dit voor de binnenvetters). Dat je er gek van wordt twee dagen binnen te zitten met te veel eten en drinken, niks op tv en te weinig computers om allemaal tegelijk te kunnen Internetten.
En dat je niet van plan bent één poot te verzetten voor de Wereldvrede, Global Warming (dat hoeft trouwens ook niet, want het sneeuwt) of Zielige Mensen.
En dat iedereen toch doet alsof en hoe hypocriet dat niet is.
Want dat weten we allemaal allang en we gaan het hier dus ook nog niet eens een keer breed uitmeten. Is dat begrepen?
Ik heb nog wel een goed doel voor jullie waarbij je je geld gewoon terugkrijgt: www.kiva.org. Je kunt daar 25 dollar uitlenen aan een Afrikaanse boer die een varken wil kopen, zodat hij wat meer te eten heeft voor zijn kindertjes, of te drinken voor zichzelf, zonder zich over te leveren aan de plaatselijk loan shark. En na een paar maanden krijg je je zuurverdiende centen terug.
Kun je je toch nog even koesteren in welbehagen dat je Iets Goeds hebt gedaan voor iemand die het Meer Nodig heeft vóór je je vierde borrel inschenkt (die ene die je eigenlijk niet meer had moeten nemen, omdat je daarna toch weer begon over iets waaraan je je altijd zo geërgerd had bij ..., terwijl het eigenlijk net een beetje leuk begon te worden) en het doet toch geen pijn in je portemonnee. Dat spreekt mij dan weer erg aan.
En zo heb je toch nog een beetje kerstgedachte.
Poetin man van het jaar?
Time lees ik zelden. Naar nu blijkt volkomen terecht. Ze hebben Poetin (die Anna heeft laten vermoorden en Tsjetjsenië heeft verpoerd, letterlijk, met een aanzienlijk deel van de inwoners erbij) tot man van het jaar uitgeroepen. Wat ongelofelijk achterlijk. Een KGB'er die alleen andere KGB'ers om zich heen verzamelt, de democratie, voor zover die er was, om zeep helpt en weer een beetje mee mag praten met de Groten der Aarde vanwege de gestegen olieprijzen en aggresief gedrag tegenover de Boze Buitenwereld, dankzij een verzameling verroeste kernwapens - voor zover niet ongemerkt verpatst door dronken officieren - toch maar serieus nemen. President van het meest corrupte land. Goed gezien, Time. Ik neem aan dat jullie Hitler en Mussolini ook als man van het jaar hebben gehad.
zondag 16 december 2007
Bevrijdend geweld - This is a song of hope
Verdorie, heb ik gisteren mijn ziel bloot gelegd, word ik afgescheept met 5 aanbevelingen en 1 (schrijve: één) reactie. Daar doe ik het niet voor! Ik heb een extra grote statistiekenteller gemonteerd vandaag en die moet minstens op honderd! Hij maakt trouwens reclame voor de rijschool van Julia Cleanthous in Erskinville, New South Wales. Denk even aan Julia als je een rijlesje nodig hebt, ze heeft alle diploma' in huis.
Vanavond ben ik gedumpt door I. dus na het verzenden van de nodige SMSjes (alleen SMSjes terug gehad, niemand had het fatsoen de telefoon even te pakken) en emails, zit ik me nu zelf maar wat op te vrolijken. Ik moet zeggen, bij het tweede Duveltje maakt het niet meer zo uit of het koud of lauw is. In Engeland drinkt ook iedereen lauw bier en daar heeft men het er reuze mee naar zijn zin. Lees maar eens iets van Theodore Dalrymple, dan weet je wat ik bedoel.
Goed. Troost zoeken we in de muziek, daar istie voor. Gisteren was ik op het Net op zoek naar Led Zeppelin (ik zag het al aankomen). Ik kwam iets tegen over een gitaarwinkel waar het verboden was Stairway to Heaven te spelen, wat ik wel geestig vind (House of the Rising Sun zouden ze ook moeten verbieden) en vond iemand die afgelopen zondag tijdens het fameuze concert van Led Z. deze evergreen met zijn mobieltje heeft opgenomen en op YouTube gezet. Het klonk echt anders dan ik het speel. Ik zit er al 28 jaar behoorlijk naast.
Maar goed, Stairway to Heaven is academisch en beschaafd in vergelijking met waar ik vandaag tegen aanliep: Motörhead met The Ace of Spades. Heerlijk, wat een lomp geweld. Vette hardrock van het laagste allooi zonder kapsones en zonder fantasie. Het is hard opgenomen en je moet echt proberen het nog harder afspelen, zodat je er niet meer bij kunt nadenken, want daar is het niet voor bedoeld. Geniet ervan hoe die drummer zit te rammen en hoe de bassist in de microfoon hapt ("That's the way I like it baby, I don' want to live forever" ). En dan die solo: strak hakwerk op een Flying-V. En de video-effecten! Het lijkt Toppop wel. Straks komt het ballet van Penney de Jager binnendansen.
Een vriend van me, het domste jongetje van de studentenvereniging, maar daarna natuurlijk het meest succesvol van ons allemaal, draait dit in zijn Jaguar met een wilde havana in zijn mondhoek en as op zijn krijtstreep. Het leven blijft toch mooi, ook al zit het soms even tegen.
vrijdag 14 december 2007
Leven en dood en vooral die laatste
Er stond nog een koude Duvel in de koelkast, dus we gaan nog even schrijven. Ik had mijn vriendinnetje aan de lijn en vertelde dat ik gisterenavond terwijl ik door mijn iPodje naar mooie muziek lag te luisteren ineens werd bevangen door doodsangst en een schreeuw gaf, die ik halverwege terugtrok (zeg je dat zo?), omdat ik de kindertjes niet wakker wilde maken, omdat ik ze niet zou willen uitleggen waarom papa ineens brulde.
Ik heb dat al van kindsaf aan, dat af en toe de angst me om het hart slaat. Dat dood zijn duurt zó lang dat ik het niet kan bevatten. Ik had op mijn slaapkamer behang waar honderduizenden, miljoenen bobbeltjes op zaten en als ik daarover nadacht moest ik aan tijd en oneindigheid denken en dan raakt eik in paniek. Naar een sterrenhemel kijken is ook niet goed voor me, dan krijg ik ook dat soort gedachten.
Oneindigheid, daar heb ik het dus niet zo op. Omdat ik zelf niet zo lang mee ga en ik niet weet wat ik al die tijd daarna moet doen.
Met gedachten is het altijd wel weer onder controle te brengen. Voor mij geen pillen en zielkundigen. Die zitten trouwens met hetzelfde probleem.
Stel je bijvoorbeeld voor dat je eeuwig zou leven, dat zou ook niet echt een feest zijn. Ik ben nu 4 jaar ambtenaar en dat vind ik al zwaar. Een miljard is geen aantrekkelijke optie. Ook niet als ik af en toe wat anders zou kunnen doen, bij de Shell of zo.
Maar mijn vriendinnetje heeft daar helemaal geen last van. Zij voelt zich een deel van de natuur. De mens kan alles verpoeren en stuk maken, maar daarna komt de natuur weer terug en begint alles weer van voor af aan. De dinosaurus ook weer. De natuur gaat altijd door.
Een prettig vooruitzicht. Bij mij gaat gewoon het licht uit.
woensdag 12 december 2007
Runner's world
Het leukste van hardlopen is het uitrusten. Ik zit in mijn thermisch hemd lekker te druipen achter mijn toetsenbord. Ik, die vroeger altijd een weerzin had tegen hardlopers. Schriele mannetjes (zakkies met kluiffies) die leefden op een onmenselijk menu van ontbering, geen alcohol, geen humor, groenten, gekookte aardappels en natuurlijk geen tijd om een goed boek te lezen.
Nu begin ik langzaam een beetje bij die wereld te horen. En ik vind het leuk. Vorige week vrijdag voor het eerst van mijn leven een half uur achter elkaar gerend met een minimum aan rugzeer en kniezeer. Ik ben een natural. Plezier in sport en presteren, wat is er met me aan de hand?
Het doel is om 10 km achter elkaar te kunnen rennen. Het schijnt dat na een minuut of 30 de endorfine vrijkomt en daar kan ik dan even van genieten. Dat lijkt me wel wat. Drugs waarvoor je niet naar een dealer hoeft. En gratis. Met hasj ben ik nooit verder gekomen dan twee halve joints die niet zoveel deden.
En je kunt prachtige gadgets kopen om je hartslag te meten en dat soort onzin. Ook met GPS-ontvanger erbij. Ik moet dan wel een rugzak gaan dragen om alle hardware mee te kunnen nemen: sleutelbos, GPS, telefoon, zakmes (het is knap donker in de Uithof). Laat ook maar zitten, voor ik het weet heb ik er weer twee opladers bij en USB-kabels met krakkemikkige software. Ik begin wel met een gifgroen hesje (het is knap donker in de Uithof). Heel goedkoop en heel verstandig.
Zo, ik ben opgedroogd. Tijd om het eraf te gaan spoelen.
zaterdag 8 december 2007
Best wel een aardig krantje
Vanmorgen een blogje gelezen over het spookbeeld (voor mij dan) dat lezers en andere ongecontroleerde individuen de openbare nieuwsvoorziening twitterend en bloggend overnemen.
Ik ben sowieso al niet zo geïnteresseerd in nieuws, meer in achtergrond, maar wat ik nou het aardige vind aan een krant is dat hij een redactie heeft en dat die redactie op een bepaalde manier in het leven staat, zal ik maar zeggen, en de gansche dag op zoek is naar zaken die de abonnee, die ook zo in het leven staat - daarom heeft hij dat abonnement -, wel eens zouden kunnen interesseren.
Ik zie de blogosphere dat echt niet overnemen. Om te beginnen graviteren daar mensen die al een baan hebben, dus vast geen tijd om interessante gebeurtenissen op te snorren en de feiten even te controleren (we nemen maar even aan dat onze vrienden de journalisten van de Volkskrant dat wèl netjes doen. In ieder geval gaan ze erg op hun gezicht als ze door de mand vallen). Wat je dan krijgt zijn meningen over meningen over meningen. Daar heb ik niks aan. Bovendien ken ik al die mensen niet die blogjes zitten te tikken. Voor hetzelfde geld zijn het allemaal beroepsquerulanten, psychopathen of andere types die een wat eenzijdige kijk op de wereld hebben.
Nieuws op maat is ook zoiets wat je geacht wordt leuk te vinden. Nou, ik niet. Alleen al om die reden (over querulanten gesproken). Als ik alleen voor mijn neus krijg wat me echt interesseert word ik, vrees ik, snel wereldvreemd. Dan lees ik alleen nog maar stukjes over gitaarspelen, Britpop uit de tweede helft van de jaren zestig, seks en rode wijn. Dankzij de krant, die mij over de volle breedte van het hedendaagse leven bericht, blijf ik ook een beetje op de hoogte van onderwerpen die me niet echt interesseren, maar me wel kunnen raken. Letterlijk en figuurlijk. Bovendien kan je een krant lekker snel scannen. Probeer dat maar eens op een beeldscherm.
Nog een puntje in dit verband: hoe moet ik uitleggen welk nieuws op maat me interesseert? Het is heel lastig om dat met trefwoordjes uit te leggen, die begrijp je voor je het weet verkeerd. Ik zit nou al te piekeren over sleutelwoorden die enigszins beschrijven waar ik het hier over heb.
Bovendien ben ik niet altijd in hetzelfde geïnteresseerd (onder andere omdat ik mijn krant nog wel eens iets tegenkom dat nieuw is). Ik ben ook niet zo geïnteresseerd in rampen en aanslagen. Triest, zo'n tsunami of zo'n zelfmoordaanslag, maar ik kan er niet zoveel aan doen en volgende week is er alweer een nieuwe (nog een vreselijke ruzie gehad met mijn zoontje dat ik geen geld wilde geven voor die tsunami. Ik had hem uitgelegd dat ik elk jaar keurig zoveel weggeef aan Hele Zielige Dingen dat ik de helft van de belasting terugkrijg en dat ze na die tsunami waarschijnlijk zouden bulken van het geld en niet zouden weten waar ze het zouden moeten laten, maar daar was hij niet van overtuigd). Maar goed, ik zou in mijn interesseprofiel niet snel opgeven dat ik van alles wil weten over calamiteiten, maar misschien had ik dan wel nooit geweten van 9/11. Kortom, nieuws op maat zorgt dat je slechter geïnformeerd raakt. Alleen het sportkatern mag van mij bij het oud papier vóór het in de brievenbus is geweest.
Ik wou eigenlijk schrijven over wat ik vandaag in de krant heb gelezen, maar dat doe ik wel in een andere posting. Het is al veel te lang zo.
vrijdag 7 december 2007
Taalverloedering, my ass! (mijn ezel!)
Ik heb hier net een blogje over SMS-taal zitten lezen en me weer heerlijk op zitten vreten van ergernis. Daarvoor in ieder geval alvast bedankt, want dat doe ik graag.
Taal is om iemand iets te vertellen. Het is dan belangrijk dattie begrijpelijk is en aanvaardbaar. Taal is bijna altijd begrijpelijk. Er schiet me ineens een sketch van Koot en Bie te binnen waar Koot een boze ouder speelt bij een moeizaam 10-minutengesprek of iets dergelijks en als de leerkracht even weg is snel "kud!" op het bord schrijft. Fout, maar niet onbegrijpelijk. En met een krijtje, zoals de ouderen onder ons zich misschien nog wel herinneren. Op een bord dat elk jaar in de zomervakantie opnieuw werd zwart geschilderd. Dat lijkt me ook kennis die nooit verloren mag gaan.
Discussies over taal gaan bijna altijd over aanvaardbaarheid. Als iemand "cker" schrijft in een SMS in plaats van "zeker" willen andere mensen daar iets over vinden. Dat is natuurlijk onzin. Op de eerste plaats is na enig puzzelen duidelijk wat er wordt bedoeld, op de tweede plaats zal degene tot wie deze boodschap gericht is er geen moeite mee hebben. Die kan of wil ook niet spellen.
Mensen die taalgebruik van anderen de maat nemen zeuren altijd over spelling en leenwoorden. Nou is het natuurlijk goed voor kinderhersentjes als ze wat te doen hebben, want daar groeien ze van. Het kan dus helemaal geen kwaad om ze rare regels te leren, zoals dat `paard´ eindigt met d die je uitspreekt als een t omdat het meervoud ´paarden´is, terwijl ´zeef´ eindigt op een ´f´ terwijl het meervoud toch echt een 'v' in het midden heeft. Het is net zoiets als Latijn leren, je kunt er niks mee in een winkel of op kantoor, maar het is toch leuk om te doen (en facultatief) en mensen die met gym uit de ringen vallen en als laatste worden gekozen bij het indelen van de basketballteams kan het wat eigenwaarde teruggeven. Ik geloof niet dat kennis van Latijn een puber helpt beter te leren leven met jeugdpuistjes, maar dat kan ik nagaan in mijn dagboeken uit die tijd.
Waar waren we? Mensen willen van andere mensen dat ze op een bepaalde manier praten en spellen. Nou blijft spellen lastig, want het Nederlands kent 35 klanken en maar 26 letters, waarvan je ook nog een aantal tegen elkaar kunt wegstrepen, zoals de c tegen de k en de s en de q tegen de k. Dat blijft dus altijd behelpen. Zelf erger ik me graag (zie boven) aan overtollige spaties. Als je je eens vrolijk wilt maken over mensen die zich daar hééél boos over maken, kijk dan eens op http://www.spatiegebruik.nl, daar wil je ook weer niet bijhoren. Maar dit terzijde. Niettemin blijft spelling een beproefd middel om subculturele vriend van vijand te onderscheiden en dat willen we graag.
Woordkeus is ook leuk. Mensen willen niet dat andere mensen hun geliefde taal veranderen. Woorden uit het buitenlands mogen niet en uit het enge Engels al helemaal niet. Om dit soort redenen hebben mensen wel geprobeerd 'wentelwiek' in plaats van helikopter te zeggen en 'droogzwierder' in plaats van centrifuge. Het is vooral lachwekkend. Taal is nodig om dingen te zeggen en aan te wijzen en als die dingen in je eigen taal niet bestaan (computer, backuppen), dan moet je ze overnemen. 'Straat" hebben we ook overgenomen van onze Romeinse bezetter, die die dingen zo mooi recht aan konden leggen en daar klaagt niemand meer over. Of zou de Bataafsche Panoramix dat ook hoofdschuddend ondergaan hebben?
De taal doet kortom wat hij moet doen: zorgen dat dingen een naam hebben die iedereen makkelijk kan onthouden. Verfijningen die niet zoveel zin hebben worden ook genadeloos geëlimineerd. "Hun hebben" is anders dan je, met wat klappen van de meester, ooit heb geleerd, maar niet mis te verstaan. Zuur voor degenen die eindelijk door hebben hoe het wèl moet, maar iedere franje verdwijnt op een gegeven moment en alles wat werkt dat blijft. Binnenkort mag je "cker" schrijven in je proefwerk.
Zo. Dat was lekker. Hoog tijd om te gaan slapen.
woensdag 5 december 2007
Eric Clapton
Ooit was ik een fan van Eric Clapton. Als tiener. Ik kan me nog herinneren dat ik in de linnenkast (bestaan die nog?) van mijn ouders de ingepakte Sinterklaaskadootjes tegen het licht stond te houden om te kijken of Disraeli Gears er wel bij zat. 461 Ocean Boulevard heb ik meteen gekocht toen hij uit was. Altijd gedacht dat dat de eerste elpee was van de na een drugsverslaving herrezen Clapton, maar daarna is hij nog twintig jaar zwaar aan de drank geweest. Hij was zo eerlijk dat in zijn biografie op te pennen. Hierna Layla gekocht. Die (plaat) vond ik eerst heel goed, vooral de uitvoering van Little Wing. Tot ik het origineel hoorde van Jimi Hendrix. Toen is EC (niet verwarren met Eddy Christiani) van zijn voetstuk gevallen en daar ligt hij eigenlijk nog steeds. Layla en 461 Ocean Boulevard zijn verpatst, Bluesbreakers en Disraeli Gears mochten bewaard.
Waarom lees ik die biografie dan? Nou (zal ik het zelf maar zeggen?), de meeste sterren zijn maar een jaar of vijf, zes interessant en gaan daarna slechte muziek maken en beginnen als ze vijftig zijn met reünies. Die eerste zes jaar van Clapton waren leuk en vielen bovendien in de jaren zestig. Ik vind dat zo'n fascinerende periode, vooral in Engeland. De opkomst van de supersterren, working class heroes die ineens onbeschrijfelijk beroemd en rijk worden en mixen met de oude elite. En dat tegen de achtergrond van een wereld waarin ineens alles kan, summer of love, popcultuur, grenzeloze creativiteit, opkomst van de massamedia, muziek. En dat dan weer in Engeland met zijn blote knieën en schooluniformen en ontembare dwang te doen alsof het weer 1840 is en iedereen in een cottage woont. En dat dan nog eens onder de donkere wolk van de Koude Oorlog met bommen die in één klap de helft van de wereld weg konden blazen. Een wereld waarin alles ineens mogelijk is en die tegelijk zijn onschuld verliest (ik doe even alsof de wereld na de laatste oorlog opnieuw is begonnen).
Maar goed, ik vond het leuk om een boek te lezen van en over iemand die leuke muziek heeft gemaakt in een leuke tijd. Wat ik ervan heb overgehouden is dat Clapton tot zijn vijftigste permanent bezopen en tamelijk irritant moet zijn geweest. Daarna werd hij wat rustiger en evenwichtiger en nu is hij huisvader. Allemaal niet zo boeiend dus, evenmin als zijn muziek na 1968. En hij barstte van het geld. Hij hoefde niet te lenen om huizen, Ferrari's of wat hij op dat moment maar verzamelde te kopen. Aan het eind van het boek moet hij ineens toch lenen om een boot te kopen, maar dat blijkt dan een schuit van 50 meter te zijn. Je zit dan nog niet in de bijstand. Het sympathiekste, of eigenlijk het enige sympathieke, aan hem vind ik dat hij zo gegrepen is door muziek. In zijn jonge jaren vond hij het allemaal niet zo leuk in het leven en is hij helemaal bezeten geraakt van muziek. Dat vind ik dan wel leuk.
zondag 2 december 2007
Ben je een zeikerd ...
... als je mensen in een stiltecoupé vraagt of ze hun kop willen houden? Heb ik van de week weer gedaan. Er zaten twee mannnen tegenover me die een goed gesprek wilden beginnen, dus het leek me een goed idee om dat maar even af te kappen. Daarna gingen ze naast elkaar zitten en zacht in elkaars oor praten. Toen ik na 10 minuten dezelfde zin voor de vierde keer las en ik me vierentwintig keer had afgevraagd of ik het maar niet in moest slikken, dacht ik: wie is er nou een grotere l***l? Zo'n vent die geen zin heeft om zijn mond te houden of iemand die zich een halve treinreis gaat zitten opvreten van ergernis?
Nou toen waren ze boos. Ze deden erg hun best om niet te storen en ik moest me maar wat beter afsluiten. Die ene keek ook of ik wel serieus zat te werken of een beetje in een blaadje zat te neuzen. Ik vind dat dus eigenlijk lullig. Dat er op ieder raam staat dat je je mond en je mobieltje moet houden en dat twee kerels dan gepikeerd zijn omdat je hun erop aanspreekt en ze geen zin hebben om zich dat te laten zeggen.
Is het geen exemplarisch conflict - ja, ja, ik draaf door - ik ben in de minderheid, maar ik sta in mijn recht en zij zijn in de meerderheid, hebben er geen last van dat ik zit te lezen en hebben dus schijt aan de regels. Zo gaat het nou altijd.
Toen ze eindelijk stil waren heb ik nauwelijks nog wat gelezen, omdat ik zat op te letten of ze weer opnieuw gingen beginnen.
Traantjes om een sul
Beetje foute titel, maar goed.
Ik heb de afgelopen twee keer het filmpje van Paul Potts gezien, een keer bij een conferentie, waar iemand van bol.com zijn presentatie ermee opende en een keer op een heidag van mijn werk, waar het ook niks mee te maken had. Ik neem dus aan dat ongeveer iedereen in Nederland het al gezien heeft. Tot nu toe zit ik er iedere keer met tranen in mijn ogen naar te kijken, maar het wordt al iets minder.
Gisteren was ik op bezoek bij vrienden helemaal in Leiden die volkomen ongeïnteresseerd zijn in alles wat nieuw, in of hip is (ik moest verdomme mee een steenkoude, donkere, tochtige polder in om naar kraaien te kijken die daar massaal in een stel bomen te ruste zouden gaan, wat ze niet eens deden). Ze hebben nog wel internet, dus ik heb het filmpje even voor ze afgespeeld.
Alledrie vochtige oogjes.
En we weten niet waar het van komt. Ja, omdat het zo'n sul is, en hij zo mooi zingt. Terwijl het toch niet mijn muziek is. Ik hoorde net Smoke on the Water, best een aardig nummer. Ik bedoel maar.
Abonneren op:
Posts (Atom)