vrijdag 18 december 2015

Begin je presentatie met "verdorie"



Shit man, moet je nou eens kijken wat ik ben tegen gekomen op het Internet! Een tweet over een blog over een artikel dat een beetje schelden aan het begin van een verhaal de overtuigingskracht vergroot. Het klinkt heel erg gemeend. Maar niet overdrijven, want dan verlies je je geloofwaardigheid. Of je komt niet professioneel over.

Jeremy Dean speurt de wetenschappelijke literatuur onvermoeibaar af naar nieuwe inzichten over menselijk gedrag en heeft daar een nieuwsbrief over, PsyBlog. En uiteraard ook een Twitter-account en een Facebookpagina. Verrekte leuk om daar elke dag iets over te lezen.

Lelijke woorden helpen dus. De vraag is natuurlijk wel wat je precies zegt. "Shit man" is erg populair voor een middelbare heer, "verdorie" klinkt weer tuttig.

Als je het moeilijk vindt om alternatieven te vinden, moet je je misschien zorgen maken: wie veel scheldwoorden kent, heeft doorgaans een groter vocabulair dan iemand die naar dit soort woorden moet zoeken. Want daar is natuurlijk ook onderzoek naar gedaan. En uiteraard is dat ook opgespoord door Jeremy Dean.


Geen opmerkingen: