maandag 29 januari 2007

Stukje beschaving


Las in de New York Review Books (ook heel beschaafd, maar daar gaat het nu niet over) een artikel over de martelvluchten van de CIA. Je weet wel, dat ze mensen oppakken die van terrorisme zijn verdacht en ze dan naar Egypte of Syrië brengen om te laten martelen, omdat dat daar nog mag. Alsof dat betrouwbaar bewijsmateriaal oplevert.

Canada had Amerika wijsgemaakt dat ene Maher Arar wel eens met Al Qaida van doen kon hebben, dus toen Arar in Amerika overstapte op een ander vliegtuig werd hij in zijn kraag gepakt en naar Syrië verstuurd met een Gulfstream III (kenteken N82MG, voor wie het niet gelooft), om daar eens tuchtig ondervraagd te worden. Gemarteld dus. De FBI had na de aanhouding van Marer nog even gecheckt of hij in Canada vervolgd zou worden, maar toen dat werd ontkend vonden ze het kennelijk toch jammer om hem te laten gaan.

De arme man heeft drie jaar in Syrië gezeten, voordat zijn regering hem vrij wist te krijgen. Bij thuiskomst waren nog wat Canadese ambtenaren zo vriendelijk hem zwart te maken, maar de hele zaak is uitgezocht en er blijkt allemaal niets van waar te zijn.

En nou komt het: Ik lees op Al Jazeera - geen idee, waarom ik dat mijn homepage heb gemaakt, maar je leest er nog eens wat, blijkt nu - dat de Canadese staat Maher 8,9 miljoen dollar (ook aardig wat euro's) schadevergoeding betaalt en dat de Canadese Balkenende hem een excuusbrief heeft geschreven.

De hoogste Mountie van het land (die agenten met die padvindershoeden en die rode jasjes, die het in Lassie nog zo keurig deden) is gekickt (ontslag op eigen verzoek, heet dat in die kringen), omdat hij eerst had toegegeven van zijn fout geleerd te hebben - zij hadden de verdachtmaking doorgegeven aan de Amerikaanse intelligence - en daarna weer zei dat hij van niks wist.

Dat vind ik nou rechtvaardig.

In Amerika is Maher nog steeds verdacht en dat houden ze ook zo, ondanks Canadese verzoeken.

Is dit eigenlijk ook op het Journaal geweest?

Geen opmerkingen: